top of page
New 2.jpg

Herman Romer overleden 

Herman Romer publiceerde 53 boeken

Op dinsdag 21 november 2023 is de Rotterdamse auteur Herman Romer op 92-jarige leeftijd overleden. 

Herman Romer publiceerde 28 boeken waarin hij de geschiedenis van Rotterdam vastlegde. Daarin tekende hij vooral de persoonlijke verhalen van Rotterdammers en oud-Rotterdammers op. Tot zijn bekendste werken behoren het tweedelige ‘Rotterdam in barbaarse jaren (1940-1945)’, ‘Pschorr Rotterdam. Van café-concert tot danspaleis’, ‘Casino-Variété. Een tempel van vermaak op de Coolsingel’ en ‘Fantasie, illusie en betovering. Herinneringen aan Rotterdamse bioscopen’. 

 

Daarnaast publiceerde Romer talrijke romans, novellen en gedichtenbundels, grotendeels tegen de achtergrond van Rotterdam. Van deze 25 publicaties behoren de roman ‘Stad van verloren dromen’, ‘Danszaal in het duister’ en de novelle ‘De trein naar Berlijn’ tot de meest bekende.

Herman Romer debuteerde in 1965 met de novelle ‘De nachtegalen zingen niet meer’, won in 1971 de Anna Blamanprijs voor zijn dichtbundel ‘Voor de liefhebbers’ en ontving in 2004 de Laurenspenning, de culturele onderscheiding van Rotterdam, voor zijn oeuvre op het gebied van non-fictie.

 

Romer woonde zijn hele leven in Rotterdam. Hij was 9 jaar toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Zijn persoonlijke ervaringen tijdens het bombardement op 14 mei 1940, de latere oorlogsjaren en de hongerwinter, waren van grote invloed op zijn werk.

Via deze link een radio-interview met Romer naar aanleiding van zijn roman 'De danszaal in het duister'. In deze roman, eindigend bij de Tweede Wereldoorlog, ziet, hoort en ruikt de lezer het vooroorlogse Rotterdam. Romer beschouwde deze roman als een van zijn hoogtepunten.  

In het voorjaar van 2023 verscheen Romers laatste en 53e boek, Passage Rotterdam 1879 - 1940. Zoals nu de Markthal, was de Passage in de vooroorlogse tijd een icoon. Het boek, voorzien van herinneringen van Rotterdammers, is geïllustreerd met tientallen foto's, prentbriefkaarten, prenten en advertenties. Meer over Passage Rotterdam via deze link.   

Onderstaand een interview van Doris Baaten met Herman Romer over zijn novelle 'De trein naar Berlijn'. Het interview is afkomstig uit het  culturele TV-magazine Entree, uitgezonden op 25 april 1989 door NCRV-televisie. In dit interview komt goed tot zijn recht hoe zijn historisch werk en veel van zijn literair werk elkaar als het ware overlapten. Veel van zijn literair werk was immers geïnspireerd op de persoonlijke verhalen die Rotterdammers hem vertelden.  

  • LinkedIn Social Icon
bottom of page